Vinbär- och blåbärspaj

Idag har jag varit på stan och lunchat med en vän. Det va väldigt längesen som jag träffade henne så jag fick höra en massa nyheter om vad som hänt i hennes familj!

Sen skulle jag egentligen åkt till Ulvakvarn med två andra vänner och plockat jordgubbar. Men det blev ändrade planer, så jag köpte ett paket blåbär och gick hem. I frysen hade jag kvar massa röda vinbär som jag plockade hemma hos min mormor förra sommaren, som jag redan borde bakat på… Men bättre sen än aldrig. Jag hittade ett lovande recept på äppel- och vinbärspaj som jag gjorde om lite.

Här kommer receptet på äppel- och vinbärspaj:
Pajbotten:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
1 st äggula
1 st pajform, ca 25 cm i diameter, gärna med löstagbar botten

Fyllning:
2 st äpplen
1 dl strösocker
175 g vinbär, röda och svarta
125 g mandelmassa, + 50 g
1 st ägg
0,5 dl vetemjöl
2 krm bakpulver

Tillbehör:
glass eller vispad grädde

Tillagning:
1. Pajbotten: Blanda smör, vetemjöl, socker och äggula i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i botten och upp på kanterna i en pajform. Ställ kallt ca 30 min.
3. Fyllning: Skala, kärna ur och tärna äpplena. Lägg dem i en kastrull med socker samt eventuellt 1 msk vatten. Koka upp och låt sjuda ca 2 min. Lägg i vinbären och låt dem precis börja koka. Dra av från värmen och låt svalna.
4. Sätt ugnen på 200° och förgrädda pajskalet ca 10 min i mitt i ugnen. Riv 125 g mandelmassa och vispa samman med ägg, mjöl och bakpulver. Bred ut massan i det förgräddade skalet.
5. Fördela äppel- och vinbärsblandningen ovanpå. Om det bildats mycket spad så försök ta med så lite som möjligt av det. Riv resten av mandelmassan överst på pajen och grädda den mitt i ugnen ca 30 min.
6. Servera gärna pajen ljummen med glass eller vispad grädde.

Länk till receptet på Alltommat.se

Jag struntade i steg 3, tog inga blåbär istället för äpplen och ingen mandelmassa. Sen gillar jag pajdeg så jag gjorde lite extra för att göra mönster på pajen.

Resultatet blev så här:

4 Comments
  1. va fint .. blev det gott? i hop alltså ?
    gjorde äppelkaka m tog ingen bilod heheh
    ska nog göra lite med hallon o blåbär det e gott me puss

    1. Ja det blev jättegott! Inte lika surt som vinbärspaj kan vara, fast jag tycker det är gott det med =)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER