Vart tog de goda nyheterna vägen?

molnsol

Varje dag till lunch läser jag UNT. När jag bläddrar igenom tidningen finns det reportage om allt från nedskärningar, krigszoner och Ebola. Vad har hänt med de goda nyheterna?

Med de senaste årens ekonomiska otrygghet i världen känns det som att det inte funnits mycket att le åt, men tidigare försökte alltid världens stora nyhetskällor att lätta upp stämningen med vad så kallade ”soft news”. Det kunde kanske vara en roande historia om en hundvalp eller något liknande. Men idag när jag är ute på internet är det första jag ser en rubrik om Storbritanniens nyligen omvalde premiärminister David Cameron, som klagar på att Storbritannien inte är nöjda med sin status i Europa.

Storbritannien är inte nöjda, Europa är inte nöjda, Sverige är inte nöjda – och vi har precis vunnit Eurovision! Det kanske verkar trivialt, men är det inte fokusera på lite glada nyheter, åtminstone blanda det dåliga med det bra lite mera? Eller är dåliga nyheter så framträdande i media för att det är vad de flesta vill läsa om?

Jag läste en artikel på Vinnstort om en svensk man som vann på ett lotteri efter att ha hittat en Powerball-lott i sin ficka. Men eftersom detta var på en spelsida, och inte till exempel på DNs framsida, så bevisar det att vi helt enkelt inte vill höra goda nyheter. Det kanske är så att ingen vill läsa om andras rikedomar i dessa tider av nedskärningar, men sträcker det sig längre än så?

I december 2014 testade forskare vid University of Canada denna teori. De bad deltagare att skumma igenom politiska nyhetsreportage på webbsidor och rapportera tillbaka vad deras blickar mest drogs till. Resultatet visade att majoriteten var långt mer intresserad av de negativa snarare än de positiva historierna. Under samma månad utförde en rysk nyhetssida ett experiment där de bara publicerade positiva historier, eller sådana med lyckligt slut. Följden blev att de förlorade två tredjedelar av sina läsare.

Så vad är då moralen i denna historia? Föredrar vi helt enkelt dåliga nyheter? Är det mer spännande för oss än till exempel vardagliga historier om lotterivinster, söta hundvalpar eller soligt väder? Jag tycker vi borde liva upp nyheterna rubrikerna med ett par leenden då och då. Ingen mår bättre av att enbart läsa dåliga nyheter.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER