Terrorattack i Barcelona

Jag och Jonas är på semester i Spanien. Vi har bott i Castelldefels, 3 mil söder om Barcelona, och idag åkte vi in till storstaden. Vi gick på den stora paradgatan La Rambla och till marknaden La Boqueria, precis bredvid. Jonas var fascinerad av allt kött och jag av all frukt. När vi var tillbaka på La Rambla gav Jonas förslaget att vi skulle gå mitt i paradgatan bland alla små stånd så att vi kunde se alla butiker på bägge sidor av gatan. Nästan direkt fick jag syn på en klädesbutik på ena sidan och vi gick in där. Butiken ligger på La Rambla 120 och heter Uissos.

En minut senare springer folk in i butiken och det är kaos. Det hörs polissirener och en hög smäll. Paniken går inte att beskriva! En plåtjalusi fälls ned en kort stund, jag tror att det skett en bilolycka men via ett skyltfönster kan jag se att folk ligger utanför på gatan. Jag hör något ljud och skriker till så att alla blir rädda igen. Jonas är lugn och vill se vad som hänt. Han går ut såfort butiken drar upp plåtjalusin. Jag skriker att han inte får gå ut men eftersom han går ut ändå så går jag efter. Jag förstod att något hemskt hade hänt och att det kanske inte var över än. Min tanke just då var ”Det värsta som kan hända nu är att Jonas dör framför mina ögon och då är det bättre att jag också dör.” Därför gick jag efter honom. Längs gatan ser vi nermejade kroppar. Döda, skadade, vuxna och barn.

La Rambla terrorattack

Människor i panik försöker hjälpa de skadade och snart är många poliser på plats. Paniken kvarstår och poliser trycker in folk i affärer, caféer och restauranger längs med gatan. Vi blir intvingade på restaurangen Moka, La Rambla 126, tillsammans med ett hundratal andra rädda människor. Ett barn kräks och några människor blöder och är skadade. Paniken går inte att beskriva! Jag är jätterädd och skakar i hela kroppen, men Jonas lyckas behålla lugnet.

Restaurangen fäller ner en plåtjalusi och vi försöker förstå vad som precis hände. Vi försöker kontakta nära och kära. Jonas är fortfarande lugn men jag gråter och skakar. En notis på Facebook leder till att Expressen kontaktar mig. Jag skriker till när jag hör ett ljud och alla blir rädda igen.

Efter ett tag lättar stämningen något och våra nära och kära är glada att vi är ”okej”. Det tog ett bra tag för mig att lugna ner mig, och jag kände mig inte särskilt okej även om jag inte var skadad eller så. Jag tror det var bra att prata med Expressen för då blev jag lite distraherad av något annat. Vi kunde också följa de spanska nyheterna på restaurangens tv. Det visade sig ha varit en terrorattack. På gatan där vi såg döda barn ligga hade vi precis gått en minut innan de mejades ner. Precis där jag såg klädesbutiken på andra sidan gatan… Försöker att inte tänka ”tänk om jag inte sett butiken, tänk om vi i gått kvar där vi gick…”

la ramblas terrorattack barcelona spanien

IMG_20170817_171446

IMG_20170817_180052

IMG_20170817_175635

Efter nästan fem timmar, klockan 21.30, blir vi utsläppta och eskorterade av anti-terrorpolisstyrkan bort från platsen. Efter att ha identifirat oss får vi veta att vår tågstation troligtvis är avspärrad men att det finns en annan längre bort. Så vi går dit och tar tåget tillbaka till trygga Castelldefels. Vi är tillbaka på hotellet vid 23.30. FÖRST NU KÄNNER JAG MIG TRYGG IGEN.

Utmattad ska jag fösöka sova nu tillsammans med min älskling. Så tacksam för att vi mår bra och är tillsammans här och nu.

Alla bilder ovan i detta blogginlägg är tagna av mig och Jonas på plats.

Länk till Expressen: http://www.expressen.se/nyheter/eva-32-sag-kropparna-pa-gatan-bilen-mejade-ner-folk/

Start 16:50, total sträcka 750 meter, tid 34 sekunder.

1 Comment
  1. usch vännen svårt att förstå att ni va mitt i det hela. man undrar va det ödet som gör att an går in i en butik precis innan ??

    glAD att ni är välbehållna <3 kram ullie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER