Saffransbiskvier

Det har varit en mycket bra lördag idag. Jag spelade som vanligt på V75 och idag jag fick fem rätt! På något sätt fick jag det i åtta system så min totala vinst blev 480 kr. Jag spelade för 96 kr. Det är ju inte så mycket pengar att vinna, men eftersom jag spelar för runt hundra kronor varje helg så blir det ju frispel i nästan fem helger framöver. Synd att VM i V75 är slut nu. Jag kom på plats 11766 och Anders på 6989 (typiskt).

Sen har jag även sprungit fram och tillbaka till köket för jag har bakat saffransbiskvier och chokladbiskvier. Förra helgen bakade min kompis pojkvän saffransbiskvier, så jag tyckte att det va dags för mig att testa. Det skulle vara vit choklad, men jag råkade köpa vanlig. Och så glömde jag äggulan i saffranssmörkrämen… men det blev gott ändå.

Här kommer receptet på saffransbiskvier:
Bottnar:
200 gram mandelmassa
1 dl strösocker
1 st äggvita

Saffranssmörkräm:
100 gram smör
1,5 dl florsocker
1 paket saffran, (1/2 g)
1 st äggula

Garnering:
250 gram vit blockchoklad

Tillagning:
1. Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt.
2. Riv mandelmassan. Blanda med strösocker och rör ner äggvitan. Arbeta ihop till en slät massa.
3. Klicka ut smeten på plåten till runda bottnar med cirka en femkronas storlek. Gör dem inte för stora, eftersom de kommer att flyta ut något i ugnen. Grädda i ungefär 10 minuter.
4. När kakorna är färdiggräddade, lossa dem genast från plåten och låt kallna.
5. Vispa ihop smör, florsocker, saffran och äggula till en smidig smet.
6. Vänd kakorna upp och ner så att den platta undersidan kommer uppåt. Bred på saffranssmörkrämen i en toppig form. Låt stå i kylskåp i minst en timme.
7. Smält den vita chokladen i en liten kastrull i ett vattenbad och doppa biskvierna. Låt svalna och förvara kakorna i kylskåp.

Evas tips: gör en halv sats extra med saffranssmörkräm, ta lite mer saffran än vad som står i receptet, ljus choklad betyder inte vit choklad och glöm inte äggulan.

Länk till receptet på Tasteline.com

Mina hembakade biskvier.

Här kommer receptet på chokladbiskvier:
Bottnar:
450 gram mandelmassa
3 st äggvitor
1,5 dl strösocker

Smörkräm:
400 gram rumsvarmt smör
2 dl äggvita (ca 5 äggvitor)
5 dl florsocker
Garnering
300 gram mörk blockchoklad

Tillagning:
1. Börja med bottnarna: Vispa äggvitan till ett löst skum. Blanda i sockret och vispa. Fördela i mandelmassan och vispa till en jämn smet.
2. Spritsa ut smeten eller klicka ut den med hjälp av skedar. Baka i 175 grader 15-20 minuter. Tills bottnarna har fått fin färg. Var försiktig när du lossar bottnarna från pappret, funkar bra om man har möjlighet att låta pappret med biskvier ligga i frysen en stund.
3. Smörkrämen: Vispa smöret ”pösigt”.
4. Vispa äggvita och florsocker över varmt vattenbad. Det ska bli som marängsmet. Rör smeten kall och klicka i smöret.
5. Smaksätt med cacao (kan även bytas ut till annan smak).
6. Sedan brer du krämen snyggt på undersidan av biskvierna, konformat. Låt dem stå i frysen en stund före chokladdoppning.
7. Garnering: Smält chokladen, antingen i vattenbad eller i mikro. Doppa biskvierna i den smälta chokladen, låt biskvierna stå i kyl en stund innan servering. Går jätte bra att frysa in och spara till andra tillfällen.

Evas tips: ta inte lika många äggvitor som det står, det blir jätterinnigt.

Länk till receptet på Kokaihop.se.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER