Observationsstudie med Smulan

observation2
I förmiddags fick jag och Smulan besök av försökstekniker Sofia Wilhelmsson från SLU. Jag anmälde nämligen mig och Smulan till en observationsstudie som handlar om relationen mellan katt och ägare för någon vecka sedan och nu var det dags.

Sofia byggde upp en stor bur i vardagsrummet samtidigt som jag svarade på tre enkäter. ”Det var totalt tre observationstillfällen och i två av dem utsattes Smulan för stressmoment i ca 20 sekunder. Det låter hemskt men det var det absolut inte! Stressmomenten var en fläkt med plastflärpar på och ett konstigt ljud som spelades upp.

Vid första observationstillfället fick jag och Smulan fick inte interagera med varandra så jag gömde mig i hallen medan Smulan var själv i buren.. Men jag fick komma in i buren när stressmomenten var klara. Vid andra observationstillfället fick Smulan vara själv i buren utan stressmoment och jag gömde mig i hallen och kom in i buren efter ett tag. Vid tredje observationstillfället var både jag och Sulan i buren och stressmomenten sattes igång. När de slutade tog det ett tag innan jag fick prata och klappa på henne.

Det var intressant att höra att Smulan blev lugnare direkt när jag kom in i buren på första tillfället och det värmde i mitt hjärta när Smulan kröp upp i mitt knä på tredje observationstillfället när stressmomenten satte igång för att söka trygghet. <3

Klicka här för att läsa mer om studien och för anmälan.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER