Jobba i USA – tips för dig som reser första gången

Visum för resa till USA: https://officiell-esta.se/esta-ansokan/

Många drömmer om att arbeta i USA, möjligheternas land. Det är vanligt att amerikanska arbetare är stolta över sitt arbete, och de arbetar ofta hårt. Arbetsmiljön i USA är mycket konkurrenskraftig, övertid är vanligt och arbetsförhållandena kan tyckas vara strikta. Ändå är det många som drömmer att flytta sin verksamhet dit, på grund av att man når en större målgrupp och det ofta lönar sig bättre att arbeta hårt. Beskattningen varierar beroende var man bor, men inkomstskatten i USA är relativt låg. Amerikanerna är väldigt direkta när det gäller affärer.

Visum för USA

När det gäller visum för resa till USA räcker det med ett ESTA, ett förenklat och digitalt inresetillstånd när man åker dit på semester eller annat icke-avlönat jobb. Man ansöker enkelt online och får oftast svar direkt. Ska man däremot arbeta i landet behöver man en annan typ av visum, och det är en lite mer krånglig process. Många arbetsgivare i USA väljer att anställa immigrationsjurister för att hantera viseringsansökningen för utländska medarbetare. Eftersom det vanligtvis kostar dem flera tusen dollar kan internationella anställda behöva täcka kostnaden om de bestämmer sig för att sluta jobbet innan kontraktet har gått ut. Man kan självklart även göra processen med ansökan själv, för att slippa detta eventuella problem.

De allmänna inställningarna och värderingarna för de anställda som arbetar i USA skiljer sig från de som gäller i andra kulturer. Den genomsnittliga arbetsplatsen i USA kan vara mycket konkurrenskraftig, och besluten fattas på chefsnivå. De anställda har oftast inget, eller lite, att säga till om. Den goda nyheten är att den gamla klyschan om att arbeta sig upp till toppen fortfarande fungerar i USA. Genom att visa initiativ och motivation kan de anställda verkligen arbeta sig upp på karriärstegen. Mobilitet är också en viktig aspekt av arbetet i USA, särskilt för människor som vill komma framåt i karriären. Vanligtvis förväntas anställda och affärsmän hoppa på en karriärmöjlighet, även om det innebär att de flyttar med hela familjen.

Socialt skyddsnät

Ett stort antal företag och affärsmän tar också ett stort antal sociala ansvar gentemot sina lokalsamhällen. Frivilligt arbete, välgörenhetsdonationer filantropiska stiftelser och insamlingsaktiviteter är vanligt. Med tanke på det lilla sociala trygghetsnätet är det amerikanska samhället beroende av dessa värderingar och strävanden. Personer som arbetar i USA är oftast inte skyddade mot uppsägning i sitt anställningsavtal. Det behöver inte ens finnas något skriftligt avtal, eller så har man ett som inte innehåller några klausuler gällande avsked. På samma sätt är medarbetaren fri att sluta när som helst utan att behöva ange en anledning.

En genomsnittlig arbetsvecka är cirka 40 timmar, men övertid är vanligt och förväntas ofta. Dessutom är arbetsgivare inte skyldiga att ge anställda någon betald semester, sjukskrivning eller federala helgdagar, vilket innebär att om du planerar att arbeta i USA, bör du vara redo att förhandla om detta med din arbetsgivare. Föräldrar till nyfödda barn har dock rätt till tolv veckors obetald ledighet. Att jobba i USA kan vara en fantastisk möjlighet till en bra karriär, så länge man är beredd att jobba hårt.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER