Absolut eller relativ inkomst?

Just nu läser jag boken 4 timmars arbetsvecka, av Timothy Ferriss. Tidigt i boken tas inkomster upp. Det finns två olika typer av inkomst, absolut inkomst och relativ inkomst. Jag har alltid tänkt på vad jag tjänar per timme, vilket kallas för relativ inkomst. En absolut inkomst är istället den totala summan du tjänar efter t.ex. en månads arbetstid.
Exempel på absolut inkomst: En person jobbar 8 timmar varje vardag i en månad (20 dagar), och dennes månadslön hamnar på 60.000 kr. Alltså har personen jobbat 160 timmar och tjänat i genomsnitt 375 kr per timme.
Exempel på relativ inkomst: En person jobbar bara 4 timmar varje vardag i en månad, (20 dagar), och dennes månadslön hamnar bara på 40.000 kr. Alltså har personen jobbat i 80 timmar och tjänat 500 kr per timme, men totalt sett tjänat mindre pengar. Vem är rikast? Jag anser, precis som Timothy Ferriss, att personen med den relativa inkomsten är rikast. Men jag tror väldigt många tänker på det andra sättet. Man skulle säkert kunna diskutera det här i evigheter, men för mig är det så himla självklart.

Hur som helst är det en riktigt bra bok som jag varmt rekommenderar. För vem vill väl arbeta som en tok hela livet för att sedan kunna njuta av en pension när livet princip är slut? Inte jag i alla fall.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER