Yin Yoga bra för löpare

I förmiddags hölls det backintervaller på karateklubben. Jag älskar att springa men har problem med baksida lår och för tre veckor sedan drabbades jag av löparknä så jag visste inte alls hur det skulle kännas idag. Men backträning fungerar har inte fungerat förut så jag ville inte riskera något idag heller, istället sprang jag långt och långsamt. Det blev 1,1 mil och sedan kände jag mig rätt så utpumpad på energi. Jag hade till och med frossa, men baksida lår kändes inte värre än vanligt och knät helt okej så jag var nöjd. Visserligen brukar det kännas mer ett dygn efter…

Hur som helst kände jag att jag verkligen behövde stretcha ut ordentligt så efter några timmar tog jag mig iväg på Yin Yoga hos Hot Yoga Uppsala. Yin Yoga är ingen muskulär träning, det handlar mer om stretcha ut bindväven (fascian) i kroppen och fokusera på olika organ och meridianer. Om fascian går sönder kan du inte springa, och skador som hälsporre kan uppstå. Både yoga och löpning arbetar med fascian. Forskning har även visat att det finns ett direkt samband mellan smärta och inflammation i bindväv.

Fascian finns i hela kroppen som ett spindelnät och håller fast skelett, organ och muskler. När du drar upp vänster hand händer något i höger fot eftersom bindväven om sluter allt och det finns bara en. Facian ska hållas rörlig, men om du är stilla länge eller inte stretchar den stel. Det finns mycket nervtrådar i fascian och därför påverkas den även negativt av stress eftersom du då spänner hela kroppen. För att inte stressa gäller det att koppla av, vila och aktivera det parasympatiska nervsystemet. I yin yoga laddar du upp med kuddar och filtar för att hitta sköna positioner som stretchar fascian långsamt och passivt. Varje position håls i tre til fem minuter och du får ordentligt med vila och det parasympatiska nervsystemet aktiveras.

Foto 2018-06-24 19 05 43

Foto 2018-06-24 19 07 18

Foto 2018-06-24 19 12 17

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER