Vattenbalans och temperaturreglering

Just nu pluggar jag inför en tenta i fysiologi och läser om vätskebalans och temperaturreglering hos djur. Detta ämne går att accossiera väldigt bra med Sveriges värmebölja som råder just nu och den vattenbrist vi har hos djuren! Vi människor kan hoppa i badet, ta en kalldusch, eller stanna inomhus vid fläkten när vi vill men det blir svårare för våra djur och det är därför extra viktigt att vi förser dem både med vatten och svala ytor.
cat-2596030_960_720Vattenbalansen är relaterat till regleringen av kroppstemperaturen, som djuren har olika sätt att reglera genom flera fysologiska processer! Kroppstemperaturen är en reflektion av kroppens totala värmeproduktion. Djur behöver alltså inte bara vatten för törstens skull utan även för att kunna svalka sig och undvika överhettning genom fysiologiska processer!

En av de fysiologiska processerna är evaporation (avdunstning av vatten). Evaporation uppstår när vattenmolekyler uppnår tillräcklig kinetisk energi (rörelse energi) för att dra bort från närliggande molekyler och övergå till gasform som i sin tur och  är ett mycket effektivt sätt att avleda värme på, men då förloras ju också mycket vatten. Evaporation pågår även om vattenbalansen inte går att upprätthålla kan djuret bli snabbt uttorkad.

Evaporation är en del av termoregleringen och består av svettning, flämtning och genom att svalka sig.

Svettning är ett mycket effektivt sätt att reglera kroppstemperaturen eftersom det balanserar den total värmeförlusten med den total värmeproduktionen. När svett avdunstar genom evaporation förlorar djuret värme och svalkar sig.

Flämtning ökar evaporationen i munnen och luftvägarna. Men vissa djur har svårare att flämta än andra, tex hästar, fåglar, gnagare och andra så däggdjur. Hundar, katter, kossor och fåglar har enklare för att flämta.

Svalka sig gör djuren genom på lite olika sätt. Det är vanligt att blöta ner kroppen men tex katter kan öka evaporationen från kroppen genom att slicka pälsen och blöta ner den med saliv.

När ett djur anstränger sig förändras värmen mellan blodet, artärerna och venerna. Djuren svettas och har svårt att svalka sig eftersom blodet strömmar främst i artärer och vener som ligger djupt i vävnaden skyddade av muskler och fett. Så det är extra viktigt att du ger ditt djur vatten när du är ute och leker med det eller vad det nu kan vara som gör att det anstränger sig lite extra.

Källa: Sjaastad O.V., Sand O., Hove K. (2016). Physiology of Domestic Animals (Third Edition). Oslo, Scandinavian Veterinary Press.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER