Varför blir man sjuk?

I skolan läser vi just nu bakteriologi, som är en del av mikrobiologin. Det har varit en jätteintensiv vecka med föreläsningar 9-12 på förmiddagen och sedan labborationer, baktlab, mellan 13-16 på eftermiddagen. Jag kommer ihåg när jag var liten och ofta hade halsfluss, då hade jag vita pricka i halsen. Det är alltså dessa vita prickar som är bakterier och som vi labbar med. Mycket av laborationerna går ut på att försöka fastställa vilka bakterier vi har fått i våra prov. Vi tittar på dem i mikroskop och utsätter dem för olika tester. Vi har bland annat fått hosta, spotta och tagit slem från näsorna för att se vad vi bär med oss för bakterier.

Vi är konstant omgivna av mikroorganismer och bär med oss tio gånger fler mikrooganismer än mänskliga celler. Ungefär 90% av dessa är bakterier, de flesta är är ofarliga men en del är patogena och kan framkalla sjukdom. Varför blir man då sjuk av bakterier? Allt handlar om en balans, mellan bakterie och värd (bäraren av bakterien). Balansen påverkas av till exempel dos, ålder, stress, diet, fysiskt och kemiskt försvar, värd-patogen, specificitet, organ-patogen specificitet och immunologisk status hos värden. Det är när alla dessa möts som du blir sjuk. Vissa värdar kan alltså bära på en bakterie och inte påverkas alls, medan andra blir sjuk direkt av samma bakterie.

bakteriologi

Nu är det bara en dag kvar på bakteriologin, sen får jag vila två dagar till virologin börjar, som förhoppningsvis inte är lika intensiv.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER