Två av tre år klara på SLU

bakteriologi labbDet känns så konstigt att det är sommarlov nu. Visserligen behöver jag arbeta och plugga till omtenta så ”lov” är nog inte rätt ordval, men ändå 🙂 Jag kan inte sluta tänka på vad jag vill göra om ett år när jag är klar med studierna tar en kandidatexamen i husdjursvetenskap. Frågan är bara vad jag ska ge mig själv för titel så att folk förstår vad jag sysslar med. Kärt barn har många namn och några exempel är husdjursvetare, etolog, husdjursbiolog, beteenderådgivare, beteendevetare, kattpsykolog, kattkonsult, husdjursterapeut, kattkonsult m.m. Sen vet jag inte heller om jag bara ska arbeta med katter eller hundar också. Det får framtiden utvisa.

Målet för de flesta djurägare är att ha ett friskt och lyckligt djur! Går du med ditt djur till veterinären kan du ta reda på om det är friskt eller sjukt. Men vem går du till för att ta reda på om det är lyckligt eller olyckligt om det beter sig på ett konstigt sätt? Jo, kanske till en husdjursvetare. Men innan du går till en husdjursvetare bör du däremot varit hos veterinären och konstaterat att djuret är helt friskt, annars kan problemet bero på att djuret faktiskt är sjukt.

Det finns många så kallade ”problembeteenden” hos djur som bara är ett problem för oss men helt naturligt beteende för djuret. Därför tycker jag det är bättre att använda begreppet oönskat beteende. Ett vanligt exempel är hundar som vaktar sin mat. Ägaren burkar tro att det är hunden som försöker bestämma och att man därför måste ta maten för att visa vem som egentligen bestämmer. Eller att hunden inte får morra vid maten för att man måste kunna ta saker ifrån den. Men i själva verket är det så att hunden vill äta ifred och är rädd för att någon sa ta maten i från den, vilket ofta grundar sig i brist på tillit. Försöker du ta maten ifrån hunden för att visa att du bestämmer kommer bristen på tillit att öka. Anledningen till att hunden morrar är för att den lärt sig att den får vara ifred om den gör det.

Klicka här, för att komma till en del av mina uppsatser och arbeten jag gjort.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER