Saftiga lussekatter med kesella

Idag blir det bak på vårt bord, både lussekatter och Rocky road. Jag hittade ett recept på lussekatter med sirap i, det har jag aldrig testat förut. Men det blev väldigt gott och inte sötare än vanligt! Receptet på Rocky road kommer i nästa blogginlägg.

Här kommer receptet på Saftiga lussekatter med kesella
Ingredienser:
50 gram jäst
100 gram smör
5 dl mjölk
250 gram Kesella naturell 10%
2 dl ljus sirap
0,5 tsk salt
ca 17 dl mjöl
russin
ägg

Tillagning:
1. Smula jästen i en degbunke och smält smöret i en kastrull.
2. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37 grader.
3. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig.
4. Tillsätt i Kesella, saffran, sirap, salt och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter (tillsätt ev mera mjöl).
6. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
7. Baka ut degen till lussekatter.
8. Lägg dem på bakplåtar med bakplåtspapper på.
9. Garnera med russin.
10. Låt jäsa 20-30 min.
11. Sätt ugnen på 225 grader.
12. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg.
13. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min.
14. Låt svalna på galler under bakduk.

Länk till receptet på Attvaranagonsfru.elsasentourage.se.

WP_001070 Två tips för saftiga lussekatter:
1. När du bakar ut degen till lussekatter ska du rulla åt ett håll inte fram och tillbaka. Rulla dem från dig, dra tillbaka degen och rulla igen. Anledningen är att det blir lättare att hålla ett jämt tryck, vilket gör att lussekatterna blir jämna och fina.
2. Låt russinen ligga i vatten minst 30 minuter innan du garnerar med dem, då blir de inte lika torra och skrumpna när de varit i ugnen.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER