Förbered dig noggrant
Du behöver veta vad du ska säga och hur du ska göra det. Din information ska landa hos dina lyssnare – du har ett viktigt budskap. Skapa en struktur som passar dig och ditt material. Väck gärna dina åhörare med något oväntat efter en paus och avsluta alltid avrundande och med lite eftertryck.
Öva, öva och öva. Vill du grilla dig själv rejält kan du filma dig och granska materialet. Du upptäcker omedelbart sådant du vill slipa bort. Kanske upprepar du dig omedvetet eller gör onödiga och upprepande rörelser. Skala bort. Jobbet görs nu – vid leverans ska allt redan vara klart!
Berätta din historia
Gör din presentation unik genom att berätta din historia. Du framför på visst sätt ett skådespel, så våga göra det fullt ut. Försök däremot inte vara någon annan, det landar sällan väl. Gör det du är bra på – men gör det lite mer och lite större!
Illustrera din information med anekdoter, härliga eller galna, med mycket krydda. Våga bjuda på dig och gärna dina tillkortakommanden. Löp linan ut – men undvik improvisationsteater. Du har ditt manus och du håller dig till det. All improvisation ska vara funktionell och situationsbunden. Nappa gärna på ett barnskrik utanför salen om det stärker dit budskap där och då, men återvänd sedan till din grundplan.
Var kort och koncis
Det blir inte bättre ju längre du talar. Har du inget vettigt att säga kan du inte dölja det med många ord. Är ditt budskap intressant och informativt tjänar det ändå på att du koncentrerar dig kring det och inte svävar iväg. En anekdot – absolut, mer än gärna – men den ska vara kortfattad och kärnfull. Ingen ska hinna gäspa eller titta på klockan.
Visuella hjälpmedel
Om du är bekväm och van vid visuella hjälpmedel så är det ett utmärkt sätt att ytterligare förmedla och stärka ett budskap. En bild säger kanske inte alltid mer än tusen ord, men rätt bild till rätt ord kan faktiskt få en fantastisk effekt. En bild fastnar djupt i minnet hos dina åhörare, om den används på rätt sätt och vid rätt tillfälle!
Se till att ha full koll på dina bilder. Tala gärna kring kommande bild innan du visar den och öka därmed förväntningarna. Presentera text i punktform. Kortfattat och gärna om tre punkter. Övrig viktig information lägger du själv till verbalt.
I god tid i alla ändar
Kom till din presentation i god tid. Ska du använda tekniska hjälpmedel behöver du säkra för att allt fungerar som det ska. Testa allt, men ha även en plan B om något inte landar som det var tänkt. Starta ditt framförande i tid och avsluta i tid!
Underskatta inte pausen! Vi kan inte lyssna koncentrerat och uppmärksamt särskilt länge utan behöver röra på oss och få lite frisk luft då och då. Det är klokare att ta fler korta bensträckare än en lång rast. Men återigen – var noga med tiderna och håll dem.
Dessa tips kommer från Daniel Engsén, skribent på Konferensanläggningar.se, en webbguide för konferensmöjligheter runt om i Sverige.