Idag jobbade jag lite hemifrån och passade därför på att göra en rabarberpaj.
Här kommer receptet på Rabarberpaj, smulpaj:
Ingredienser:
ca. 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber (eller så att det blir ett ca 2 cm tjockt lager hackad rabarber i botten på pajformen)
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
4 tsk socker
150 gram smör
Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör.
4. Lägg rabarberbitarna i formen.
5. Strö över socker och lite vaniljsocker. (Jag strödde även över lite maizenamjöl för att inte rabarbern skulle vattna sig.)
6. Lägg mjöl, socker och smör i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
7. Täck rabarbern med smuldeg.
8. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
Länk till receptet på Receptfavoriter.se
Jag vet inte om jag missade någonting men pajen ser definitivt inte ut som en smulpaj. Jag kände det när jag gjorde smuldegen, den blev väldigt smörig och mindre smulig. Men rabarberpajen blev god ändå! Den blev alldeles lagom sur.