Metabolismen – kolhydrater

Kroppen är så smart! Kolhydratmetabolismen, ämnesomsättningen av kolhydrater, går ut på att kroppen ska ta hand om de kolhydrater vi äter. Generellt finns det tre typer av kolhydrater; sockerarter, stärkelse och kostfibrer. Oavsett vilken typ det är så innehåller många av dem glukos alternativt bryts ned till glukos i kroppen. När vi får i oss glukos aktiveras hormonet insulin för att balansera blodglukosnivån. Glukos behövs som energi till alla kroppens celler och går via levern ut i kroppen.  En viktig del av kolhydratsmetabolismen heter glykolysen och den går helt enkelt ut på att göra glukos till puruvat. Puruvat behövs för att komma vidare till nästa steg för att ge cellerna energi! Den del glukos som kroppen anser att vi inte behöver omvandlas istället till glykogen och lagras i musklerna som en energireserv, den processen kallas för glykogeneses.

Hjärnan fungerar inte utan glukos eller i värsta fall ketoner (bildas vid för lågt glukosintag). Den kan inte omsätta varken fett eller proteiner. En del av hjärnan vill endast ha glukos som bränsle. Så efter en lång dag i skolan är det inte så konstigt att man är trött. Hjärnan har fått tänka mycket och det har alltså gått åt mycket med energi (glukos) till det.

metabolism

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER