Fettmetabolismen, ämnesomsättningen av fett, går ut på att kroppen ska ta hand om fettet vi äter. Det vanligaste fettet vi får i oss heter triglycerider och består av tre fettsvansar, se bilden till höger. Det är en stor fettsyramolekyl som består av mättade, enkelomättade eller fleromättade fettsyror. När vi äter fett börjar det brytas ned i magen med hjälp av olika enzymer och fortsätter sedan brytas ned i tolvfingertarmen med hjälp av gallsalter. Nedbrytningen av fett kallas lipolys. För att dessa nedbrutna fria fettsyror ska kunna tas upp i tunntarmen bildar de miceller (endast för stora fettsyror). Nu tas de fria fettsyrorna upp i tunntarmen! Där bryts de ned succesivt via en process som kallas beta-oxidation till Acetyl CoA och kol. Acetyl CoA behövs för att komma vidare till nästa steg för att ge cellerna energi. Men den mängd acetyl CoA som inte behövs går vidare för att bygga upp nya fettsyror. Det är då vi lagrar fett i kroppen som blir våra energireserver.