Kladdkaka och äggfria småkakor

Idag har vi haft besök av Anders mamma och hennes sambo. Det va mycket trevligt och jag fick visa upp mina kunskaper som bagare igen. Det blev kladdkaka och äggfria småkakor (för Anders mammas sambo äter inte ägg).

Här kommer receptet på kladdkakan:
Ingredienser:
2 ägg
2,5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1,5 tsk salt

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret i en kastrull.
3. Vispa ägg och socker tills det blir poröst.
4. Blanda samman med resten av ingredienserna, obs blanda försiktigt annars blir smeten luftig och kladdkakan torr.
5. Häll ner smeten i en brödad form.
6. Grädda i 15-20 minuter beroende på hur kladdig kladdkaka du vill ha.
7. Låt svalna och servera med grädde eller glass.

Evas tips: blanda ner 70% mörk choklad, krossad eller i små bitar, i smeten innan du häller ner den i formen.

Länk till receptet på Kladdkakerecept.blogspot.se.

Här kommer receptet på äggfria småkakor:
Grunddeg:
5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g margarin

Tillagning:
1. Häll i mjöl och socker i en skål, skiva ner margarinet och arbeta snabbt i hop till en deg. Låt degen ligga kallt i ca 1 timme.

2. Syltgömmor: Forma degen till kulor och lägg dem på en smord plåt, gör en fördjupning i mitten och klicka i sylt. Grädda i 175 grader i ca 10-12 minuter.

3. Chokladgömmor (mitt påhitt): Smält 70% mörk choklad i vattenbad. Forma degen till kulor och lägg dem på en smord plåt, gör en fördjupning i mitten och klicka i chokladen. Grädda i 175 grader i ca 10-12 minuter.

Länk till receptet på Familjeliv.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER