Kardemummafria semlor

Idag har jag bakat igen. Denna gången gav jag mig på semlor eftersom det är Fettisdagen på tisdag, den 12 februari. Jag har inte bakat semlor sedan jag va liten och då gjorde jag det två gånger men jag minns att jag värmde mjölken i mikrovågsugnen och dödade jästen. Det gjorde jag i alla fall inte nu. Jag gillar egentligen inte semlor. Det jag minst tycker om är kardemumman. Det finns glutenfria, laktosfria, mandelmassfria och gräddfria semlor att köpa. Men jag har aldrig sett att funnits kardemummafria. Så nu bakade jag mina egna semlor helt utan kardemumma. De blev ganska goda för att vara semlor, även om de blev väldigt fula och ser ut som hamburgare. Men jag gillar fortfarande inte semlor. Om jag bakar den någon mer gång ska jag tänka på att bara skära av en liten topp på varje semla och inte halvera dem mitt itu som hamburgare. Jag gjorde fyra stora semlor men receptet är till åtta små.

Här kommer receptet på de kardemummafria semlorna:
Deg:
1,5 dl mjölk
25 färsk jäst
0,75 dl strösocker
0,25 tsk salt
75 gram mjukt smör
0,5 ägg
5-6 dl vetemjöl

Fyllning:
200 gram mandelmassa
0,5 dl mjölk
4 dl vispgrädde
Ägg till pensling
Florsocker

Tillagning:
1. Värm mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.
6. Dela degen i fyra bitar och forma dem till runda bullar.
7. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
8. Sätt ugnen på 200 grader.
9. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
11. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
12. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
13. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

Länk till receptet på Leila.se.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER