God Jul alla hundägare!

Jag har skapat en tabell till alla hundägare som jag hoppas kan hjälpa till om din hund råkar få i sig choklad! Du ska aldrig ge din hund choklad, tabellen är bara en fingervisning om din hund råkar få i sig choklad. Choklad innehåller nämligen Teobromin som är farligt och kan orsaka förgiftning eller leda till döden hos många djur. Speciellt farligt är de för hundar då de har en förmåga att glatt äta upp all choklad de kan komma över. Mängden Teborin i choklad varierar, men ju mörkare choklad desto mer Teobromin innehåller den. Teobromin varierar även kraftigt i olika bönor så man kan aldrig säga exakt hur mycket det är även i en ljus choklad. Därför ska du aldrig ge din hund choklad! Till exempel innehåller ren kakao 25 mg teobromin per gram och mjölkchoklad 1,5-2,2 mg per gram. Teobrominförgiftning (chokladförgiftning) är vanligast under jul och påsk så därför lägger jag upp detta nu inför julen. Ta kontakt med veterinär på en gång om din visar symtom eller har fått i sig en stor mängd Teobromin.

Blogginlägget är skrivet i samråd med en professor på Insutitonen för husdjurens utfodring och vård.

Varför är Teobromin giftigt?

Teobromine är en centralstimulerande substans som kommer från ämnet metylxantin, det gör även kofffein. Det finns skillnader i avgiftningsmekanismen mellan djurslag. Hundar och katter har begränsat med enzymet cytokromoxidas vilket gör att det tar längre tid för deras kroppar att bryta ned Teoboriminet. Det är därför kan de bli förgiftade om de får i sig för stora mängder, och kan i värsta fall dö. Halveringstiden för Teobromin hos hundar är 17,5 timmar, jämför med människans ca 2 timmar. Om din hund äter lite choklad en gång kanske det inte gör så mycket, men om den äter lite choklad med jämna mellanrum hinner Teobrominet i chokladen inte brytas ned och även då blir detta farligt. Men det viktigaste är som sagt att ta kontakt med veterinär på en gång om din visar symtom eller har fått i sig en stor mängd Teobromin. Symtom kommer som regel efter 4-24 timmar och kan vara exempelvis oro, upphetsning, darrning, hjärtklappning, oregelbunden puls, kräkningar, buksmärtor, diarré, ökad urinproduktion, ökad törst, epilepsiliknande anfall med kramper och medvetslöshet.

Klicka här för att komma till Chokladtabellen!

På bilden ses en hund som kräks hos veterinären efter att ha ätit upp all choklad chokladforgiftningsom låg under julgranen. Den här hunden hade tur och kräktes upp det mesta innan den fick aktivt kol och dropp, inom två dagar var hunden helt återställd.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER