Evas Julvört

Efter många års av julbakande av det traditionsenliga vörtbrödet jag alltid har med mig på julafton har jag nu hittat ett bra recept som jag tycker blir väldigt gott!

Här kommer receptet på Evas Julvört:
Ingredienser:
50 g smör
33 cl julmust,
33 cl mörkt julöl, tex Mariestads Julebrygd 3,5%
0,5 dl brödsirap
2 paket jäst (à 50 g)
3 dl russin
1,5 msk salt
2 msk pomeransskal, malda
1 msk ingefära, mald
5,5 krm nejlika, mald
20 dl rågsikt (ca 1100 gram)

Tillagning:
1. Smält smöret i en kastrull.Tillsätt julmust, öl och sirap. Värm till 37°.
2. Smula jästen i en bunke och häll över den ljumma vätskan. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt russin, kryddor och rågsikt, lite i taget, Arbeta degen smidig ca 10 min. Ta inte mer mjöl än det behövs.
3. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
4. Ta upp och dela degen i 3 bitar. Forma bitarna till avlånga limpor. Rulla dem i mjöl och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 30-40 min, tills de fått fin färg. Låt kallna på galler.

julvort2017

julvort_jul_christmas

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER