Drunkna inte i dina känslor – en bok för dig som känner dig både stark och svag

Ibland har jag funderat på varför jag inte kan släppa saker. Varför jag grubblar och grubblar och till slut mår jag sämre av själva grubbleriet än av det som faktiskt har hänt. Ibland har jag funderat på varför små saker lyckas påverka mig så otroligt mycket.
Ibland har jag funderat på varför jag kan vara på topp ena sekunden men bryta ihop två minuter senare. Ibland har jag funderat på varför en aktivitet kan göra mig helt slut mentalt när andra inte alls verkar påverkade.

Nu har jag fått låna en bok av min syster som heter ”Drunkna inte i dina känslor” av Doris Dahlin och Margareta Hägglund. Den stämmer verkligen in på mig!

drunkna”Ena dagen stark och kraftfull, en entusiastisk visionär som står längst upp på barrikaderna. Nästa dag känslig intill hudlöshetens gräns, en bräcklig skugga som helst vill dra täcket över huvudet och aldrig mer visa sig för omvärlden igen. Och visst alla människor har ju olika lägen, eller hur? Men kanske är du extra känslomässigt begåvad. Kanske är du en HSP en Highly Sensitive Person? I så fall är det här en bok för dig. Förhöjd känslighet är en fantastisk gåva både för en själv och omvärlden en gåva som också kan vara bökig att leva med. När omgivningen säger »du inbillar dig« och »du är överkänslig« kan det vara lätt att känna sig fel. Särskilt krångligt kan det bli om man både har en extra känslighet och är stark och utåtriktad. Drunkna inte i dina känslor lär dig simma i stället!”

Boken handlar inte om att vara svag eller känslig utan av kombinationen dessa. Författarna kallar det för ”StarkSkör” (dvs stark men extra känslig för intryck både inifrån och utifrån). En kombination av extra känslighet och extra styrka som blir svårhanterlig och kan krångla till livet ibland. Det gäller att ha balans, och det är inte alltid det enklaste, det är en ständig kamp.

Enligt psykologen Elaine Aron är 20 procent av befolkningen Highly Sensitive Persons (HSP). Och en tredjedel av dessa 20 procent är även extra starka. Jag tror jag kvalar in ganska bra som StarkSkör. Det är kanske det jag tidigare själv kallat för att jag är ”on eller off”?

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER