Djurskydd vs Djurvälfärd

För drygt ett år sedan skrev jag blogginlägget Vad är djurvälfärd? som bland annat tog upp några olika definitioner av djurvälfärd. Nu, ett år senare i utbildningen, tänkte jag berätta mer om skillnaderna mellan djurskydd och djurvälfärd. Begreppen blandas lätt ihop, men är två helt olika saker.

Djurskydd: vad människor gör för att säkra eller förbättra djurvälfärd
Djurvälfärd: välfärden hos det individuella djuret, dvs enbart fokuserat på djuret och ”de fem friheterna”.

Det finns en djurskyddslagstifning för att skydda djuren som inte kan föra sin egen talan.  Den gör det möjligt att komma åt dem som inte följer lagstiftningen. Djurskyddslagstiftningen innehåller lag, förordning och föreskrifter. I föreskrifterna finns miniminivåer när det gäller djurskydd, tex minimimått på rastgårdar för hundar eller minimimått på boxar för katter. Så länge du håller dig över miniminivåerna kan du vara hur flexibel du vill, är du däremot under dem begår du ett lagbrott. Men det många inte vet är att djurskyddslagstiftingen är långt ifrån vad som räknas som en hög djurvälfärdsnivå. Det är däremot en förebyggande lag för att djur ska skyddas från onödigt lidande och sjukdom.

skaladjurvalfard

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER