Choklad kan leda till döden

Just nu läser jag biokemi i skolan och jag tycker det är väldigt intressant. Idag hade vi en fyra timmars föreläsning om enzymer. Enzymer bryter ner ämnen i kroppen så att kroppen enklare kan tillgogöra sig dem. De som är laktosintoleranta till exempel har för lite av enzymet laktas som bryter ned laktosen i kroppen. Laktos finns i mjölkprodukter. Många djur och människor har liknande funktioner och även liknande enzymer. Men både hundar och katter saknar enzymet teobromin syntas som bryter ned teomobrin (se bild till höger).Theobromine_3D_ball Choklad tillverkas av kakaobönan som innehåller mycket teobromin.

Giftig dos är 20 milligram per kilo kroppsvikt och dödlig dos är 90 till 250 milligram per kilo kroppsvikt.

Hundar och katter kan bryta ned teobromin men väldigt långsamt, vilket gör att små mängder som ges vid upprepade tillfällen även kan leda till förgiftning eftersom teobromin då hinner lagras och uppnår . Det är svårt att räkna ut hur mycket teobromin som ingår i olika chokladkakor och praliner. Ju mörkare choklad desto mer kakao och teobromin. Både mängden kakao i chokladen och halten teobromin i kakaobönan varierar. Mörk choklad innehåller ca 4,5-16 mg teobromin/gram choklad. Ljus choklad innehåller ca 2 mg teobromin/gram choklad.

Exempel på ungefärlig teobromin mängd mätt i milligram per gram:
– rent kakaopulver 25 milligram
– mörk, riktigt fin, choklad 16 milligram
– mörk, bitter choklad, ”syd-europeisk” 12 milligram
– Marabou mörk choklad 6 milligram
– chokladdryck (ej färdig chokladmjölk) 2,7 milligram
– mjölkchoklad 1,5-2,2 milligram
– bageriprodukter med choklad 1,5 milligram
– chokladpålägg 2 milligram
– chokladtopping 2 milligram
– chokladflingor 0,7 milligram
– chokladglass 0,6 milligram
– chokladmjölk 0,23 milligram

En hund som väger 5 kg kan alltså bli förgiftad av bara 1,5 gram riktigt fin choklad och avlida av 6 gram. Men bara 25 gram av mörk choklad kan räcka för att förgifta en 20 kilos hund. Katter har lite svårare att bli förgiftade då de oftast inte får i sig så stora mängder. Symptomen kommer oftast efter 4-24 timmar. Exempel på vanliga symtom är kräkningar, buksmärtor, törst, inkontinens, skakighet, rastlöshet, riklig salivering och hjärtklappning. Det som veterinären i första hand brukar göra om du kommer in med din hund är att få den att kräkas.


mat

Om du misstänker att din hund ätit farlig mängd choklad eller har symtom, kontakta veterinär eller djursjukhus omedelbart.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER