Bullar

Jag har bakat jättegoda bullar! Jag hittade två recept som jag mixade ihop lite.

Här kommer receptet på bullarna:
Bulldeg:
5 dl mjölk
50 gram jäst, för söta degar
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl
1 ägg, till pensling
Pärlsocker, till garnering

Fylllning till ena halvan av degen:
125 gram smör
1,5 dl strösocker
2 msk kanel, mald

Fyllning till andra halvan av degen:
100 gram smör
2 tsk kanel
1 dl socker

Vaniljkräm (också till andra halva av degen):
2,5 dl mjölk
1/4 vaniljstång
2 msk maizena
0,5 msk vetemjöl
3 st äggulor
4 msk socker
15 gram smör

Tillagning:
1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.
2. Tillsätt socker, salt och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

Sedan gjorde jag ena halvan av delen så här:
1. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den.

2. Kavla ut ena del till en platta, ca 25×50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35×40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar. (Jag gjorde båda varianterna.)
3. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
5. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Andra halvan av degen gjorde jag så här:
1. Arbeta samman degen igen och lägg ut den på bakbordet. Dela den i två delar. Kavla varje del på lätt mjölat bokbord till en rektangulär platta. Bred ut smör på plattan och strö över kanel och socker. Rulla samman till en längd och skär den i jämnstora bitar. Lägg bitarna i pappersformar med den skurna sidan uppåt. Låt jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek.
2. Värm ugnen till 225 grader.
3. Spritsa en klick vaniljkräm i mitten på varje bulle. Se till så att vaniljkrämen kommer ner i bullen ordentligt. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.

Länk till recepten de två recepten jag mixade ihop på Tasteline.com
Kanelbullar
Kanelbullar med vaniljkräm

Hur som helst blev det jättegott. Här är bildbevisen.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

FÖLJ MIG PÅ SOCIALA MEDIER